céges weboldal

Legtöbb cég, weboldal üzemeltető nincs tisztában azzal, hogy mik azok az elemek, melyeket közelező elhelyeznie a weboldalán. Először én se tudtam, de tevékenységem megkezdése előtt végeztem egy kis kutatást.

 

Céges weboldal kötelező eleme az Impresszum!

 

Mi is az impresszum? A céges weboldal vagy nyomtatott sajtótermék azon része, mely tartalmazza a hozzá kapcsolódó legfontosabb adatokat, amiket általában jogszabály ír elő. Magyarországon a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szabályozza.

Nézzük meg, hogy milyen információkat kell elhelyezned a weboldaladon:

 

Szolgáltató neve

Kötelező feltűntetni a weboldalt üzemeltető nevét. Cég esetén a cég nevét, egyéni vállalkozó esetén a egyéni vállalkozó esetén a természetes személy nevét egyéni vállalkozó megjelöléssel. Valamint természetes személynek a személyi igazolványban feltűntetett nevét.

 

Székhely, telephely vagy lakcím

Itt a cégjegyzékben szereplő hivatalos székhelyet kell feltűntetni, vagy a telephelyet. Magánszemély esetén a lakcímkárytán szereplő címet.

 

Szolgáltató elérhetősége

A név és címen kívül azt az e-mail címet is meg kell adni, amit rendszeresen, ügyfelekkel történő kapcsolattartásra használ.

 

Szolgáltató nyilvántartásba vételi száma

Cég: a cégjegyzéket vezető cégbíróság
Társadalmi szervezetek:  a nyilvántartásba vételt intéző megyei törvényszék
Egyéb nyilvántartásba vett szervezet: a jogszabály által megjelölt hatóság feltüntetése kötelező a honlapon.Engedélyek

 

Adószám

ÁFA alanyoknak fel kell tűntetni az adószámukat is.

 

Hatósági engedély

Engedélyköteles tevékenység esetén fel kell tűntetni azokat a az engedélyező hatóság nevét, elérhetőségét és az engedély számát.

 

Kamarai tagság

Akár önként, akár előírás miatt tagja valamelyik kamarának, a kamarát kötelező megnevezni az impresszumban. Például cégek esetében ez a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara.

 

Tárhely szolgáltató

Végül kötelező feltűntetni a weboldal tárhelyének szolgáltatóját. Annak nevét, székhelyét és elérhetőségét.

 

Mindenféleképpen könnyen elérhetővé kell tenni.

Ez azt jelenti, hogy ne a weboldal egyetlen külön aloldalán, ott is egy alig látható helyről legyen elérhető. De az se jó, ha létrehozol neki egy oldalt, amire egy link se mutat a weboldaladon, mert a látogatód így se találja meg. Az egyik legjobb megoldás ha például a láblécben helyezel el egy linket, ami az impresszumra mutat, mert a lábléc mindegyik aloldalon megjelenik.

 

Mi történik ha nem megfelelő?

A fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat. Az eljárás eredményeképp 15.000 forinttól a vállalkozás típusától függően akár 500 millió forintig terjedő bűntetést is eredményezhet.

Remélem hasznos volt számodra a bejegyzésem. Az általam készített wordpress alapú céges weboldalak megfelelnek minden jogszabálynak. Átalakításért vagy weboldal készítésért lépj velem kapcsolatba!