Szituáció: Éppen kulcsmásolót keresel a környékeden. A Google 3 különböző helyet dobott ki az általad beírt kulcsszóra. Megnyitod az első oldalt, de már lassan töltődik be és ahogy lépsz át a következő aloldalra ugyanezt tapasztalod. Ismerős a helyzet? Te már ott hagytad volna a cég weboldalát a következőért?

 

A weboldal gyorsítása kulcsfontosságú feladat!

 

Konkrét számadatokkal is be tudom ezt mutatni. A Kissmetrics kutatásából kiderül, hogy a felhasználók 40%-a otthagyja a weboldalt, ha az nem töltődik be 3 másodperc alatt. Továbbá ez az érték minden egyes másodperc elteltével 7%-al növekedik.

 

Mielőtt belekezdenél ellenőrizd le a saját weblapod sebességét!

 

Különböző eszközöket találhatunk az interneten, amelyek elemzik és kiértékelik a weboldalunkat. Van köztük ingyenes és fizetős eszköz is. Én a Hubspot által készített Website gradert szoktam használni.

 

weboldal gyorsítás

 

Ez az eszköz 4 tényező alapján értékeli az oldalt egy 100 pontos skálán. A tényezők: teljesítmény, mobilra optimalizáltság, SEO és biztonság.

  • Teljesítmény: Mekkora az oldal mérete? Mennyi idő alatt töltődik be? Mennyire vannak összetömörítve a képek és a fájlok? Használsz-e cache-t?
  • Mobilra optimalizáltság: Megfelelően jelenik-e meg a weboldalad telefonon?
  • SEO: Tartalmaz-e az oldalad meta leírásokat, oldaltérképet, fejléceket, stb…?
  • Biztonság: SSL tanúsítvánnyal véded-e az oldalad?

A weboldalad gyorsítása gyerekjáték lesz ezzel a 3 módszerrel.

1. Csökkentsd a képek méretét!

 

Weboldal készítésekor nem mindig gondolunk bele, hogy mekkora felbontású képeket töltünk föl. A nagyobb felbontás nagyobb mérettel jár és minél nagyobb a mérete, annál tovább tart betölteni azt. Szerencsére ma már rengeteg olyan eszköz áll rendelkezésünkre, melyek segítségével minimális(10-15%) minőségromlás mellett jelentősen csökkenthetjük képeink méretét.
Ezeket az eszközöket két csoportba sorolom. Az egyikkel lehetőségünk van még a feltöltés előtt tömöríteni a képeket. A másikatl feltöltés után, WordPress alapú weboldalon van lehetőségünk használni.

 

Az első típus működését nem is kell túlragozni. Feltöltjük a képeket, tömöríti, majd letöltjük őket. Néhánynál találunk beállításokat a mérettel és a minőséggel kapcsolatban. Ilyen oldalak:

 

 

A másik megoldás WordPress oldalaknál használható. Két bővítmény, melyek a már oldalon levő képeket tömörítik. Ha az oldalon nagyobb mennyiségű kép található, akkor már fizetős

 

  • EWWW Image optimizer
  • Zara 4

2. Használd ki a cache adta lehetőségeket.

 

Ez a módszer úgy gyorsítja weboldaladat, hogy statikus oldalak készítésével, illetve szerverre mentésével a látogató a mentett változatot látja, amelynek a betöltése lényegesen gyorsabb, mint folyamatosan a szervert terhelni. A legjobb bővítmények a témában:

 

  • WP Super Cache
  • WP Fastest Cache

3. Használj kevesebb bővítményt!

 

Minden egyes bővítmény növeli az oldal méretét ezért csak a legszükségesebbeket használd. Például el akarod helyezni az oldaladon Google Analytics, Hotjar, Facebook pixel és az Adwords remarketing kódját, akkor nem kell neki 4 különböző bővítményt letöltened. Illeszd be az oldalba Google Tag Managerrel. Duracell Tomi kiváló bővítményt fejlesztett, amellyel egyszerűen beillesztheted a Tag manager kódját az oldaladba.

 

Ha alkalmazod a fenti módszereket, akkor már jelentős változást fogsz érzékelni az oldalad teljesítményében.

 

Kérj ingyenes konzultációt és segítek felgyorsítani a weboldaladat!