Az online világban való jelenlét kulcsfontosságú a vállalkozások számára, és a digitális analitika egy olyan eszköz, amely elengedhetetlen a marketing tevékenység és üzleti döntések hatékonyságának mérésében és optimalizálásában. Az analitika segítséget nyújt abban, hogy jobban megértsd a felhasználóink viselkedését, monitorozd a fizetett és organikus marketing csatornák teljesítményét, valamint megtalád azokat a lehetőségeket, amelyek előrébb vihetik a céged teljesítményét. Ebben a cikkben megszerezheted azt digitális analitika tudást, amivel mindenkinek, aki vállalkozó vagy online jelenléttel foglalkozik rendelkeznie kell. 

Digitális Analitika Jelentése

A digitális analitika olyan folyamat, amely során az olyan digitális platformokról, mint a weboldal vagy a mobilalkalmazás kvantitatív és kvalitatÍv adatokat gyűjtése, elemzése és értelmezése történik. Ennek a folyamatnak a segítségével jobban meg tudod érteni, hogy a felhasználók mit és hogyan keresnek, milyen tevékenységeket hajtanak végre a weboldaladon, illetve hogyan tudod javítani a teljesítményt, az ügyfelek élményét, az üzleti stratégiát, valamint minden egyebet, amit mérhető és adatokkal alátámasztható.

Alapfogalmak

Mielőtt belekezdünk van néhány alapfogalom, amit meg kell ismerkedned.

Konverzió

A digitális marketing egyik legfontosabb mutatója. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók a vállalkozás céljához kapcsolódó cselekvést hajtanak létre, például vásárlást, ajánlatkérést vagy regisztrációt. A konverziókövetés segítségével tudjuk mérni, hogy melyik marketing kampány, kulcsszó vagy aloldal vezet a legtöbb konverzióhoz. Az analitikai platformokon számos adatot kapcsolhatunk konverzióhoz, amivel jobb üzleti döntést hozhatunk.

A konverzióknak kettő csoportját lehet megkülönböztetni. Léteznek mikro- és makrokonverziók. A makrokonverzió a cég tényleges célját jelenti, mint például egy webshop esetén a vásárlás vagy egy B2B cég esetében az ajánlatkérés. A mikrokonverzió viszont olyan cselekvéseket jelent, amelyek kisebb, de jelentőségteljes lépések a vásárlás előtt, mint például hírlevélre történő feliratkozás, regisztráció vagy termék kosárba helyezése. akik ilyen cselekvéseket végrehajtanak, azok könnyebben fognak konvertálni tényleges vásárlókká vagy ügyfelekké.

Bounce rate (Visszafordulási arány)

A visszafordulási arányegy olyan digitális analitikai mutató, amely azt méri, hogy hány látogató hagyja el egy weboldalt vagy alkalmazást azáltal, hogy csak egyetlen oldalt tekint meg, és nem interakciózik további tartalommal. 

A magas visszafordulási arány általában arra utal, hogy a látogatók nem találtak megfelelő tartalmat vagy nem voltak elégedettek az oldal kinézetével és funkcionalitásával. Ezért az alacsony visszafordulási arány kívánatos, mivel azt jelzi, hogy a látogatók további oldalakat is megtekintenek vagy más interakciókat hajtanak végre az oldalon, ami növelheti a konverziók esélyét és javíthatja az online jelenlét hatékonyságát. 

Attribúciós modell

Az attribúciós modell egy olyan elemző és értelmező keretrendszer, amely a digitális marketing terén használatos. Ennek a modellnek a célja, hogy megértsük és hozzárendeljük a konverziókat, azaz azt, hogy a felhasználók melyik marketingcsatornán vagy eszközön keresztül találtak rá és cselekedtek a kívánt módon, például vásároltak vagy regisztráltak.

A digitális marketingben számos attribúciós modell létezik, például az utolsó érintés modell (Last Touch Attribution), az első érintés modell (First Touch Attribution), a lineáris modell (Linear Attribution), a pozíció alapú modell (Position-Based Attribution), és még sok más. Ezek a modellek különböző súlyozással kezelik a különböző érintési pontokat a felhasználói útvonalban, és eltérően értékelik azok szerepét a konverziókban.

A/B teszt

Az A/B teszt egy olyan módszer a marketingben és webfejlesztésben, amely során két vagy több változatát hasonlítják össze egy weboldalnak, hirdetésnek vagy egyéb tartalomnak. A célja a teljesítmény javítása, például magasabb konverziós arány elérésével.

Egy weboldal vagy hirdetés sosem tökéletes, ezért érdemes rendszeresen különböző teszteket indítani, a jobb teljesítmény elérése érdekében.

Organikus

Az organikus forgalom olyan látogatókat vagy felhasználókat jelent egy weboldalon vagy más online platformon, akik nem fizetett hirdetéseken keresztül érkeznek. Az organikus forgalom legfőképpen a keresőmotorokból, vagy közösségi médiából származik.

CTR (Click-Through Rate)

A CTR a kattintási arány rövidítése, és a digitális marketingben használt mutató. A CTR azt mutatja, hogy az egy adott hirdetést vagy linket megtekintő emberek hány százaléka kattint rá. Általában a CTR százalékos formában jelenik meg, és az alacsony CTR lehet arra utaló jele, hogy az adott hirdetés vagy tartalom nem vonzza eléggé a felhasználókat.

CPA (Cost Per Acquisition)

A CPA az egy konverzióra levetített költség, és azt mutatja, hogy mennyibe kerül egy új ügyfél vagy vásárló megszerzése egy adott marketingkampány során. A CPA kiszámítása egyszerű, hiszen a költségt kell elosztani az elért konverziók számával.

CPC (Cost Per Click)

A CPC a kattintásonkénti költség rövidítése, és azt mutatja, hogy egy hirdető mennyit fizet egy kattintásért az online hirdetéseinek vagy linkjeinek megjelenítésekor. 

CVR (Conversion Rate)

A CVR a konverziós arány rövidítése, és azt mutatja, hogy az egy adott célt megjelenítő látogatók hány százaléka hajt végre egy kívánt cselekvést, például vásárol vagy kitölt egy űrlapot. A magas CVR általában pozitív jelzője egy hatékony marketingkampánynak vagy weboldalnak.

ROAS (Return on Ad Spend)

A ROAS az reklámköltség megtérülési mutatója, és azt mutatja, hogy a bevétel hányszorosa a hirdetési költségnek. A ROAS számítása a bevétel és a hirdetési költség arányán alapul, és segít meghatározni, hogy egy hirdetési kampány mennyire nyereséges. Minél magasabb a ROAS, annál jobban teljesít a kampány.

Minden online marketing tevékenység alapja a digitális analitika

A weboldalon vagy applikációban végrehejtött tevékenységek mérésének beállítása elengedhetetlen pont a marketingben, valamint a termékfejlesztésben. A digitális világban rendelkezésre álló adatok bőségesek és változatosak, de csak akkor lehet teljes mértékben kihasználni őket, ha pontosan és stratégikusan mérik őket. A helyes mérési gyakorlatok és eszközök segítenek megérteni, hogyan lépnek kapcsolatba a látogatók egy weboldallal vagy alkalmazással, milyen aloldalakat néznek meg,milyen cselekvéseket hajtanak végre és még számtalan egyéb információt, amik kulcsfontosságúak a tartalom optimalizálásához, a felhasználói élmény javításához és a konverziók növeléséhez. A digitális analitika megfelelő alkalmazása lehetővé teszi, hogy a döntéshozók hatékonyabban mérjék és optimalizálják online tevékenységeiket, hozzájárulva ezzel a sikeres digitális stratégia kialakításához és fenntartásához. Ebben a részben megtudhatod, hogy mivel, mit és miért mérünk.

Mivel Mérünk? – Digitális Analitikai eszközök

google analytics 4

Google Analytics

 • A Google ingyenes analitikai eszköze, amely lehetővé teszi a webhely teljesítményének nyomon követését.
 • Részletes információkat nyújt a látogatók viselkedéséről, demográfiai adatokról és konverziókról.
 • Eseményalapú mérésének köszönhetően az egész vásárlási folyamat lekövethető.
 • Különféle jelentéseket és eszközöket kínál a tartalom optimalizálásához és a kampányok nyomon követéséhez.
 • Könnyen integrálható más eszközökkel.
 • Ez a legnépszerűbb analitikai program Magyarországon.

Itt tudsz regisztrálni

adobe analytics

Adobe Analytics

 • Az Adobe digitális marketing szoftverek egyik része, amely összetett analitikai eszközöket kínál.
 • Kiterjedt testreszabási lehetőségeket biztosít, hogy a felhasználók saját igényeiknek megfelelően állítsák be mérési folyamataikat.
 • Teljes körű integrációt biztosít más Adobe termékekkel, például az Adobe Marketing Cloud-dal.
 • Nagyobb cégeknek ajánlott.
 • Fizetős platform.

Itt tudsz regisztrálni

hotjar

Hotjar

 • Egy meglehetősen könnyen használható platform, amely hőtérképek, felvételkészítés és felmérések segítségével nyújt betekintést a weboldal vagy alkalmazás felhasználói viselkedésébe.
 • Ideális az UX (felhasználói élmény) optimalizálásához és az akadályok felderítéséhez.
 • Mindenkinek javaslom a Hotjar használatát.
 • Van ingyenes és fizetős verzió.

Itt tudsz regisztrálni

kissmetrics

Kissmetrics

 • A felhasználói viselkedés elemzésére szakosodott analitikai eszköz, amely segít az ügyfélszerzés és megtartás optimalizálásában.
 • Követi a felhasználókat a teljes értékesítési folyamat során, és elemzi a visszatérő vásárlók és az elhagyott bevásárlókosarak okait.
 • Fizetős platform

Itt tudsz regisztrálni

hubspot

HubSpot Analytics

 • Az inbound marketing szoftver egyik része, amely a Google Analyticshez hasonlóan segít nyomon követni a weboldal látogatottságát, konverzióit és kampányok hatékonyságát.
 • Könnyen integrálható a HubSpot CRM rendszerrel, így a marketing és az értékesítés könnyen megoszthatja az adatokat.
 • A marketing szoftverük része, ami fizetős.

Itt tudsz regisztrálni

piwik pro

Piwik (Matomo)

 • Egy nyílt forráskódú webanalitikai platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az adatok teljes ellenőrzését és saját szerveren történő telepítését.
 • Fokozott adatvédelmi kontrollt és testreszabhatóságot kínál.
 • Ingyenes és fizetős verzió.

Itt tudsz regisztrálni

Minden digitális analitikai platform más sajátosságokkal és előnyökkel rendelkezik. Magyarorszégon legfőképpen a Google Analyticset használják, amit az ügyesebbek kibővítenek Hotjarral..

Mit Mérünk? – Digitális Analitikai eszközök

A digitális analitika során számos adatot mérünk és elemezünk annak érdekében, hogy jobban megértsük az online jelenlét teljesítményét, felhasználói viselkedést és az üzleti eredményeket. Az alábbiakban néhány fontos dolgot és azok meghatározását találod, amit digitális analitikával mérünk, valamint azok miért fontosak:

 1. Weboldal látogatottság és forgalom: Mérjük, hány látogató érkezik az oldalra, mennyi időt töltenek ott, milyen aloldalakat látogatnak meg, honnan érkeznek és ezekhez hasonlókat. Ezek az adatok segítenek megérteni a látogatók viselkedését és érdeklődésé, valamint azt, hogy mely forrásokból érkező látogatók, mennyire hasznosak a számunkra.
 1. Konverziók: A konverziók mérése azt mutatja, hány látogató hajt végre a cég számára fontos cselekvést, például vásárlást, regisztrációt vagy kapcsolatfelvételt. Ezeknek a mérése elengedhetetlen a sikeres marketing tevékenységhez, hiszen legfőképpen ezen adatok alapján optimalizáljuk a kampányokat vagy weboldalt.
 1. Demográfiai és földrajzi adatok: Ezek az adatok segítenek megérteni, milyen típusú látogatók érkeznek az oldalra, és lehetővé teszik a célzott marketing stratégia kialakítását.
 1. A/B tesztek eredményei: Az A/B tesztek segítenek megállapítani, melyik változat (pl. különböző címek, képek vagy hirdetések) teljesít jobban, és segítenek az optimalizációban.
 1. E-commerce adatok: Az webáruházak esetén a bevétel mellett egyéb, a vásárláshoz kapcsolódó adatokat is tudunk mérni, mint például az eladott termékek száma, az átlagos rendelési érték, a megvásárolt termékek neve vagy akár a felhasznált promóciós kód. Ezek az adatok segítenek az eladások növelésében és a termékportfólió optimalizálásában.
 1. User Journey (felhasználói útvonalak): Az egyes látogatók által megtett útvonalak elemzése segít megérteni, hogy a felhasználók hogyan navigálnak az oldalon, és hol esnek ki a konverziós folyamatból.
 1. Közösségi média követés: Ha a közösségi médiát használod, fontos mérni a követői növekedést, az interakciókat és a megosztásokat, hogy meghatározd a közösségi média stratégia hatékonyságát.

Az adatok mérése és elemzése lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy informált döntéseket hozzanak, javítsák a weboldalakat és marketingkampányokat, és optimalizálják az üzleti eredményeket a digitális térben.

Google Analytics 4

digitális analitika

A legnépszerűbb Analitikai eszköz magyarországon, amit szinte az összes vállalat használ. Mostanában az egyik legjelentősebb újítás a webanalitika terén a Google Analytics 4 (GA4) bevezetése volt, amely teljesen új megközelítést hozott. Ebben a szakaszban megtudhatod a Google Analytics 4 legfontosabb jellemzőit és előnyeit.

Universal Analytics vs Google Analytics 4

Az egyik legfontosabb kérdés, amit sok vállalkozó és marketinges feltesz magának, az az, hogy miért érdemes váltani a hagyományos Universal Analytics-ról a Google Analytics 4-re. Röviden a válasz az, hogy kötelező a váltás, de még mindig egyszerűbb, mint az egyéb analitikai platform a piacon és több integrációt biztosít. Ezen felül az új verzió olyan előnyökkel rendelkezik, amelyek jelentősen felülmúlják az előző verziót.

Az egyik kulcsfontosságú előny a “eseményalapú” követés, amely lehetővé teszi a felhasználói cselekedetek sokkal pontosabb és részletesebb követését. Emellett a GA4 a korábbiaknál jobban összpontosít a felhasználói utak elemzésére és a többes eszközhasználat figyelembevételére, így pontosabb képet kapunk arról, hogyan interagálnak a felhasználók az online tartalmunkkal.

Közönségkövetés

A GA4 azáltal is kitűnik, hogy kibővített lehetőségeket kínál a közönség követésére. A “Közönségek” funkció lehetővé teszi, hogy részletesen megismerjük a látogatóinkat, például demográfiai adatok, érdeklődési kör és viselkedési információk alapján. Ez segít a célzottabb marketingstratégiák kialakításában és a személyre szabott tartalom létrehozásában.

Prediktív elemzések

Az új verzióban bevezetett prediktív elemzések révén a GA4 képes előre jelezni a várható konverziókat és az esetleges lemorzsolódásokat. Ez segít a marketingeseknek időben reagálni és optimalizálni a kampányokat.

Integráció

A GA4 könnyen integrálható más Google szolgáltatásokkal, például a Google Ads-szel, amely lehetővé teszi a teljes körű online marketing kampányok nyomon követését és optimalizálását. Emellett a GA4 nyitottabb az egyedi adatforrásokkal és integrációkkal is, így még nagyobb adatteljességet és testreszabhatóságot kínál.

Dashboardok

A dashboardok olyan rendkívül hasznos eszközök a modern üzleti intelligencia és adatelemzés területén, amelyek segítségével szervezetek könnyen és hatékonyan monitorozhatják és elemzhetik az adatokat. Az olyan platformok, mint a Looker Studio, lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy testre szabott és interaktív dashboardokat hozzanak létre a saját igényeikre szabva. Ezek a dashboardok összegyűjtik és megjelenítik az adatokat a vállalat különböző területeiről, lehetővé téve a döntéshozók és a csapatok számára, hogy gyorsan átlássák az információkat, és proaktívan reagáljanak a változásokra. Az ilyen eszközök segítenek optimalizálni a döntéshozatali folyamatokat és növelni a teljesítményt az adatok alapján.

Adatok felhasználása

 1. Jobb döntéshozatal: A digitális analitika adatai alapján vállalkozások és marketingesek pontosabban láthatják, hogy a látogatók hogyan kölcsönhatásba lépnek az online jelenlétükkel. Ennek eredményeként okosabb és stratégikusabb döntéseket hozhatnak, például a tartalomfejlesztés vagy a kampányok optimalizálása terén.
 1. Célzott marketing: Az analitika segít megismerni a közönségét, demográfiai adatokat és viselkedési mintákat. Ez lehetővé teszi a célzottabb és személyre szabottabb marketingstratégiák kialakítását, ami növelheti a konverziós arányokat és a bevételt.
 1. Teljesítményelemzés: Az analitika átlátható módon mutatja be az online teljesítményt. Megismerheted a látogatottságot, az oldalon töltött időt, a bounce rate-et és sok más mutatót, amelyek segítenek az oldal vagy alkalmazás optimalizálásában. Továbbá lehetővé teszik a kampányok nyomon követését és mérését. Ez segít megtudni, melyik hirdetés vagy marketingtevékenység hozza a legjobb eredményeket, és módosíthatod a következő lépéseket ennek megfelelően.
 1. Jövőbeli tervezés: Az előrejelző analitika segítségével megjósolhatod a jövőbeli trendeket és viselkedést. Ez lehetővé teszi, hogy proaktívan reagálj a változásokra és jobban felkészülj a jövőre.

Összegzés

Minden digitális tevékenység alapja a megfelelő mérés, amivel folyamatosan, hiszen a megfontolt döntések meghozatalához adatokra van szükség. 

Ha még nem nem használod, akkor már most kezdj bele. Először is, válaszd ki a megfelelő analitikai eszközöket. Telepítsd és konfiguráld megfelelően őket a weboldaladon vagy alkalmazásodon. Tanuld meg használni az eszközt, és kezdd el renkövetni az adatokat.

Ne feledd, hogy a digitális analitika egy folyamat. Az adatok elemzése és azok alapján történő cselekvés kulcsfontosságú a sikerhez. Tanulj adataidból, és alkalmazd azokat a stratégiaid optimalizálásához. A digitális analitika segítségével teheted vállalkozásodat hatékonyabbá és versenyképesebbé az online térben.

Segítségre lenne szükséged? Keress bátran!