Manapság szinte már alapvető elvárás, hogy egy vállalkozás rendelkezzen egy weboldallal és ezáltal elérhető legyen az interneten. Számtalan előnye van annak, ha az online megjelenésed egy honlappal egészíted ki. Valószínűleg ezt már te is tudod hiszen ezt a cikket olvasod.

Már azt is tudod, hogy vagy WordPress alapokra helyezed weboldalad, vagy egy weboldal készítő szoftvert fogsz használni. Felhasználói szempontból hasonló felületekkel fogsz találkozni, azonban a mögöttük álló technológia alapjaiban más és más-más végeredményeket érhetsz el egyik, vagy másik használatával. Nézzük az alapvető különbségeket!

Kezdjük a website builderekkel

Az úgynevezett website builderek, vagy weboldal készítő szoftverek, ahogyan a nevük is mutatja olyan szoftverek, melyek egyetlen feladatra vannak kihegyezve. Mégpedig arra, hogy a felhasználó minél egyszerűbben elkészíthesse a saját weboldalát, programozói tudás nélkül.

Ha egy ilyen oldalra regisztrálsz, akkor egy “húzd és vidd” felülettel fogsz találkozni. Azaz az egered használatával pakolgathatod a különböző, honlapofat felépítő blokkokat.

Itt az alapfunkciókat jellemzően ingyen megkapod, azonban a komplexebb megoldásokért egyszeri, vagy havidíjat kell majd fizetned. A legtöbb weboldal készítő szoftver esetén a tárhely és domain regisztrációt is elintézik helyetted a csomagok részeként.

Weboldal készítők pro és contra

Az “ingyenes” weboldal készítők legnagyobb előnye, hogy nem igényelnek programozói tudást. A felületük úgy van kialakítva, hogy a felhasználó minél gyorsabban kiigazodjon rajtuk. Ahogyan rendezgeted az elemeket a weboldalad pont ugyanúgy fog megjelenni később a látogatók számára is.

Másik nagy előnyük akkor mutatkozik meg, ha alacsonyabb büdzsével rendelkezel és nem engedheted meg magadnak, hogy fejlesztőkkel készíttesd el a weboldalad.

Igaz, hogy a WordPress is ingyenes, de hogy az ingyenes keretekből egy komolyabb céges weboldalt készíts, ahhoz időt kell szánnod a rendszer megismerésére, valamint legalább minimális programozási ismeretre lesz szükséged. Szóval, ha a kezdetekkor nem tudsz nagyobb összeget, vagy időt fordítani a weboldalra, akkor az ingyenes weboldal készítő szoftver is jó választás lehet. Hosszútávon gondolkodóknak viszont mindenképp a WordPresst javaslom.

Az ingyenes weboldal készítő szoftverek előnye még a “minden az egyben” megközelítés. Ha valakinek gyorsan van szüksége egy honlapra, vagy csupán azért szeretne egy weboldalt, hogy legyen egy újabb elérhetősége, akkor jó választás lehet egy ilyen szoftver. A legtöbbjük csomagajánlatként a weboldal mellé domaint, tárhelyet, logót, egyéb grafikai elemeket, alapszintű analitikai csomagot, vagy akár egyéb extra szolgáltatásokat is kínál.

A felsorolt előnyökkel együtt igen sok hátránya is van a használatuknak. Ezek közül a legnagyobb a korlátozott funkcionalitás. A legtöbb ilyen szoftvert használva, egyszerűen nem fogsz tudni egy komolyabb weblapot elkészíteni. Nem arra vannak kitalálva, hogy egy komplexebb értékesítési rendszer részei legyenek.

Kirakatmegoldásként nagyszerűen működnek, de harmadik féltől származó szoftverekkel rendkívül nehéz összekötni őket, nincs mögöttük adatbázis, nagy mennyiségű felhasználót jellemzően csak komoly havidíjak befizetésével tudsz kiszolgálni. Továbbá csak azt a funkcionalitást kapod, amit maga a szoftver biztosít. Bármilyen egyéb extrához fejlesztők segítségét kell majd igénybe venned.

Az ilyen oldalak teljesítménye nem is említhető egy kategóriában egy jól felépített WordPressre, vagy egyedi fejlesztésre épülő oldallal. Ha a keresőoptimalizálhatóság, vagy a weboldal sebessége számodra fontos szempont, akkor javaslom, hogy keress más platformot a weboldalad számára.

Ha egy egyszerű bemutatkozó oldalra van szükséged, esetleg megmutatnád a portfóliódat, vagy csak szeretnél egy extra felületet ahol felvehetik veled a kapcsolatot és nem szeretnél nagyobb anyagi és időbeli ráfordítást eszközölni, akkor ez lehet a te megoldásod.

Nézzük a három manapság legnagyobb népszerűségnek örvendő weboldal készítő szoftvert.

Wix

Ha ingyenes weboldal készítő szoftvert keresel, akkor a Wix valószínűleg az első találatok közt lesz.

A Wix nagy előnye, hogy saját hosting szolgáltatással rendelkezik, így a weboldal készítésével egyidőben letudhatod a tárhely kérdést is.

Sok előre elkészített téma közül válogathatsz, amik egyébként egész jól módosíthatóak.

Ami még mellette szól, az a Wix alkalmazásboltja. Innen egész sok ingyenes és fizetős kiegészítőt szerezhetsz be a Wix alapú weboldaladhoz.

Az ingyenes verzió igen komoly megkötésekkel rendelkezik. Egyrészt nem használhatsz saját domaint, másrészt igen korlátozott a tárhely mérete és a biztosított sávszélesség, ezen kívül reklámokat jelenítenek meg az oldaladon.

Másik nagy hátrány, hogy a weboldal elköltöztetése igen nehézkes és sok esetben jobb, ha nulláról újraépíted a honlapod, mint hogy átköltöztesd Wixről.

Weebly

Kevésbé népszerű, mint a Wix, pedig szinte ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, sőt még többel. A Weebly ugyanis biztosít alapfokú webshop funkcionalitást, így akár egy egyszerű webshopot is építhetsz vele. Ennek az árnyoldala annyi, hogy 3%-os jutalékot vonnak minden a weboldalon keresztül zajló vásárlásból.

Emellett sok beépített funkcióval rendelkezik. Ilyenek a galériák, az űrlapok, vagy a sliderek.

A Weebly hátulütője, hogy szinte teljesen zárt a platform, így a kínált lehetőségeket kívül nem fogsz tudni újabb, harmadik féltől származó funkciókat hozzáadni.

Squarespace

Ha mostanában jártál a Youtube weboldalán, akkor biztosan találkoztál már a Squarespace reklámjaival. Ez is ingyenes weboldal készítő szoftver, ami kicsit kiemelkedik a többi közül.

A Squarespace tud mindent amit az előbb felsorolt versenytársak. Egyszerű kezelőfelület, rengeteg azonnal használható megjelenés, ecommerce funkcionalitás.

A három közül azonban a Squarespace rendelkezik a mai standardoknak legmegfelelőbb kezelőfelülettel és dizájnokkal. Sok általuk kínált téma módosítás nélkül is megállja a helyét.

Emellett igen robosztus infrastruktúra áll a rendszer mögött, néhány harmadik féltől származó szoftverrel is összeköthető, valamint olyan fizetési rendszereket integráltak bele, mint a Stripe, vagy az ApplePay.

Röviden a WordPressről

Most, hogy megismerkedtünk az ingyenes weboldal készítést támogató szoftverek három zászlóshajójával, nézzünk egy eggyel robosztusabb megoldást.

A WordPress egy tartalomkezelő rendszer, avagy CMS (content management system). A CMS-ek lényege, hogy egy olyan felületet biztosítsanak a felhasználó számára, ahol képes menedzselni a weboldalon található tartalmat.

A WordPress egy egyszerű blogmotorként kezdte, de akkora népszerűségre tett szert, hogy manapság az interneten található weboldalak több, mint egyharmada WordPress alapokon fut.

A WordPress legnagyobb előnye az azt körülvevő ökoszisztémában rejlik. Egy igen nagy iparág épült a WordPress alapú weboldalak kiszolgálására. Akármilyen típusú weboldalt szeretnél, legyen az portfólió weboldal, webáruház, tagsági rendszer, vagy bármi más a WordPresst használva könnyedén megoldhatod. Több tízezer bővítmény és téma közül válogatva igazán egyedit alkothatsz anélkül, hogy korlátok közé lennél szorítva.

A WordPresst kissé komplikáltabb használni, mint egy hagyományos weboldal készítő szoftvert, de jóval többet is nyújt. Emellett rengeteg fejlesztő specialiázálódott WordPressre, így nem létezik megoldhatatlan feladat.

A legjobb, hogy maga a WordPress szoftver ingyenes. A használatához szükséges infrastruktúráért (tárhely, domain) kell fizetned, valamint azokért a bővítményekért és témákért amelyeket használni kívánsz. És természetesen, ha fejlesztőkre bíznád az oldal elkészítését a legjobb végeredmény érdekében, akkor a fejlesztői óradíjat kell belekalkulálnod. Itt nincsenek havidíjak, a weboldal készítés költségei jellemzően egyszeri kiadások.

Egy nagy hátrány tudok a WordPress számlájára írni a bonyolultabb használat mellett. Ez nem más, mint a karbantartás szükségessége.

A WordPresst és a kiegészítő szoftvereket milliónyi ember használja világszerte. Ha például egy bővítményben sebezhetőséget találnak, az azt jelenti, hogy a bővítmény minden felhasználója érintett. Ezért is kiemelten fontos a karbantartás, valamint a megfelelő teljesítmény érdekében is érdemes odafigyelned erre a mozzanatra. Mindig naprakészen kell tartanod a honlapodat, ha szeretnéd a legnagyobb funkcionalitást kicsikarnod belőle.

Melyiket válasszam?

A cikket elolvasva láthatod, hogy igazán 4 tényező határozza meg igazán azt, hogy melyik megoldást is érdemes választanod. A rendelkezésre álló idő mennyisége, a büdzsé nagysága, a technikai tudás és a vállalkozás igényei. Javaslom, hogy teszteld le a lehetőségeket, hiszen alapvetően ingyenes megoldásokról beszélünk és válassz az igényeidhez és lehetőségeidhez mérten.